31.10.17

Sügiseste puuviljadega magusad kevadrullid


Eestimaised õunad-ploomid söödud, on täpselt õige aeg oma vitamiinilaks ka igapäevaselt veidi lõunapoolsematelt kraadidelt pärit puuviljadega kätte saada. Hurmaad ja granaatõunad on just praegu oma parimas vormis, ning veel enne kui tsitrused kõik letid vallutavad, on aeg nende päikeselaetud magusust nautida. 




Eelmisel aastal sain oma itaallasest sõbra käest teada, et hurmaasid ehk kaki vilju ehk persimone on mitut sorti. Ühed õhukese koore ja pehme sisuga, teised, veidi suuremad, peavadki aga olema paksema nahkjama koore ja krõmpsu sisuga. Varem ikka tundus, et ju need viimased on veel veidi toored ja ei ole oma pehmust valmis küpsenud - isegi ignoreerides seda, et nad samal ajal võisid juba maitselt väga magusad ja valmis olla. Ega siinsetel lettidel ilmselt neil vahet tegema ei hakata veel niipea, nii et oma silm on kuningas ning ainult käega vilju katsudes saab aru, millise hurmava hurmaaga on parajasti tegu. 


Riisipaberisse koos magusa riisipudruga rullitud mahlased puuviljad on mõnus amps kas magustoiduks kui ka suupistelauale. Tänu riisipaberile saab rullikesi näpu vahelt kenasti süüa ning näksilaual, kus vanad head porgandikangid ning nacho'd guacamole'ga on oma pidevast väisamisest ära tüdinenud, pakuvad riisi-puuviljarullid oodatud värskust ja vaheldust. 




Et magusatele rullidele veidi paremat konsistentsi anda, lisasin ka kihi magusat riisiputru, kuid kes riisi pika keetmisega ei viitsi mässata, võib poest juba valmis riisidesserdi ka osta. Kui ma õigesti mäletan, siis äkki isegi Aasa tegi neid? Sel juhul peaks valima tavalise vanillimaitselise topsimagustoidu. [UPDATE: kuna ma pole kunagi neid poest ise ostnud, siis ei olnud meeles, mis maitsega neid saada on, kuid vähemalt Prisma lettidel oli ainult juba maitsestatud riisiputru saada, millega võivad rullid liig magusad jääda. Nii et soovitan pudru ikka ise valmis keeta!] Kuna magus piimaga keedetud riisipuder on ka üksi või kisselliga külmalt imehea, siis kui juba keetmiseks läheb, keedan ma tavaliselt suurema koguse. 


Suvel saab sarnaseid rulle teha marjade ja suviste puuviljadega, ning maasikate-vaarikate vahele rullida ka paar värsket piparmündilehte, et õige suvemaitse esile tuleks. Imehea igat pidi!




Puuviljade ja riisiga kevadrullid  

näksiks nii 6-8 gurmaanile

  • 1 dl pudruriisi
  • 2 dl vett
  • 2 dl piima (kas lehma või mõnd taimset)
  • näpuotsatäis soola
  • 1 tl suhkrut
  • 0,5 tl vaniljesuhkrut
  • 7-8 riisipaberit 
  • hooajalist puuvilja: hurmaad, granaatõuna, õuna..
  • veidi kaneeli

Valmista kõigepealt riisipuder. Mõõda riis ja vesi potti ja keeda segades umbes 5 minutit, kuni enamus vett on riisi imendunud. Lisa piim ja lase madalal tulel vahel segades valmis podiseda. Lisa sool, suhkur ja vanilje ning lase kaane all haududa ja jahtuda.


Tee rullid valmis ükshaaval, nii ei vetti riisipaberid liigselt läbi. Valmista ette puuviljad - pese, vajadusel koori ning lõika peenikesteks pulkadeks. Leota paber lamedal taldrikul leiges vees poolpehmeks - nii 30 sekundit, vahepeal külge keerates. Tõsta lauale ning pane peale paar supilusikatäit jahtunud riisiputru. Aja puder ühtlaselt riisipaberi keskmisel osal laiali ning aseta puuviljapulgad ühe rivina pudru alumisse äärde. Granaatõunaseemned puista lihtsalt teiste puuviljade peale, rull hoiab nad kenasti kinni, ning viimasena raputa täidisele kaneeli. 


Kui oled kunagi sushi't tehes maki rulle keeranud, siis on edasine protsess päris sarnane - nori lehe asemel on riisipaber ning soolase lõhe-kurk-jms täidise asemel puuviljad. Tõsta esiteks alumine paberiäär täidisele, seejärel mõlemad küljed ning rulli ülaosa suunas ühtlaseks rulliks. Soovitan teha pigem pikemad rullid, nii et külgesid keera tagasi ainult nii palju, et täidis otsadest välja ei hakkaks tulema. Tee nii kõik rullid valmis ning lõika enne serveerimist umbes 3-cm pikkusteks tükkideks. Serveeri kohe. 


Kõrvailuks Yo La Tengo & nende "I'll Be Around".




Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar